Hoeveel dagen lopen is het Pieterpad?

hoeveel dagen lopen is het pieterpad? hoeveel kilomter per dag lopen? Loperswol wandelwol
 
 

Van Pieterburen tot Maastricht. Van het hoge noorden van Groningen tot aan de Pietersberg in het diepe zuiden van Limburg. Het bekendste wandelpad van Nederland: wie kent het Pieterpad niet?

Hoeveel dagen lopen het Pieterpad is? Het leuke van het Pieterpad is nou juist dat die vraag niet zo relevant is. Want hoe lang je erover doet, dat bepaal je lekker helemaal zelf.

 
 

Bereikbaar voor iedereen met het openbaar vervoer

Heb je een maandje vrij, dan loop je de 26 etappes achter elkaar door in 26 dagen. Iedere dag een etappe. Maar verken je liever steeds een paar etappes per keer, dan knip je het op in meerdere stukken en meerdere weekenden. De keus is aan jou. Welk ritme en welke snelheid je ook kiest: door de goede aansluitingen op het openbaar vervoer is het Pieterpad voor iedereen bereikbaar. Slaat het weer dus plotseling om, of krijg je een onverwacht telefoontje: voor je het weet, ben je weer thuis.

Een wandelpad geschikt voor iedereen

Jong, oud, getraind of ongetraind, arm of rijk, met hond, kinderen of rugzak: iedereen kan het Pieterpad lopen. Maar hoe geschikt het Pieterpad ook is voor iedereen die eropuit wil trekken, een blaar heb je natuurlijk zo. Als je je goed voorbereidt, dan kun je die gelukkig op tijd voorkomen. Het bekendste huismiddeltje tegen blaren, schapenwol, is net als het Pieterpad zelf ook voor iedereen geschikt.

 

Hoeveel dagen lopen hangt niet af van je voeten

Goede schoenen beschermen onze voeten tegen weer en wind, en tegen hobbels en bobbels onderweg. Goede sokken zorgen voor een comfortabel gevoel. Ze houden je voeten droog, lekker koel of juist warm. En die schapenwol? Die stop je op die plek waar je vaak een blaar of knelpunt hebt. Zo maak je een natuurlijk kussentje dat dempt en wrijving voorkomt. Een kussentje vol met lanoline (wolvet) dat de huid hydrateert waardoor die minder vatbaar is voor blaren.

Gebruik een flinke pluk Loperswol - niet te zuunig! Direct op de huid, waar je maar wil, met je sok erover. Die sok houdt de wol ook op zijn plek. Of je nou wandelschoenen draagt of sneakers: Loperswol past in elke sok. Zo laat je het aantal dagen dat het Pieterpad lopen is in ieder geval niet afhangen van de conditie van je voeten.

 

Ook als je gaat fietsen

Zelfs als je het Pieterpad gaat fietsen, vergeet dan je wol niet, want het past ook in je fietsschoentjes (met toe clips).

Hoeveel dagen lopen is het Pieterpad voor jou?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende etappes van het Pieterpad, met bijbehorende afstanden en wandeltijden, gebaseerd op een gemiddeld tempo van 4 à 5 kilometer per uur. Zo kun je bepalen hoeveel dagen lopen het Pieterpad voor jou is.

Op de site van de Stichting Pieterpad vind je informatie over campings en hotels, de route en de geschiedenis van het Pieterpad. Ook kunnen deze artikelen op onze eigen site een mooi startpunt zijn ter inspiratie:

 
 
 

Etappes Pieterpad deel 1

Pieterpad etappe 1 | Pieterburen - Winsum - 12 kilometer

Deze etappe gaat door het mooie Groningse landschap met grote velden en de rust van het platteland. Onderweg heb je een mooi uitzicht en zie je de typische Groningse heuveltjes. Een hoogtepunt is het gezellige dorp Winsum. Hier kun je pauzeren en genieten van de gemoedelijke sfeer van een traditioneel Nederlands dorp met leuke cafés en terrasjes.

→ 2,5 tot 3 uur

 
Etappe 1 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 2 | Winsum - Groningen - 22 kilometer

Tijdens deze route wandel je door het open Groningse landschap en langs het mooie dorpje Garnwerd. Garnwerd is klein en charmant, met klinkerstraatjes en oude boerderijen. Perfect voor een korte pauze met een stukje appeltaart op het terras van Herberg Hammingh. Daarna loop je langs het Reitdiep en door rustige groene gebieden richting Groningen.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 2 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 3 | Groningen - Zuidlaren - 21 kilometer

Deze etappe begint in Groningen en gaat langs het Hoornsediep en door het Paterswoldsemeer, een populair recreatiegebied. Buiten de stad wandel je door rustige natuurgebieden zoals het Beekdal van de Drentse Aa en het Noordlaarderbos. Onderweg kom je langs hunebedden en andere historische plekken. Een wandeling door dit gebied breng je echt even terug naar de basis. 

→ 4,5 tot 5,5 uur

 
Etappe 3 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 4 | Zuidlaren - Rolde - 17 kilometer

Vanuit Zuidlaren gaat de route verder door het Drentse landschap. Je loopt door de groene bossen van het Nationaal Park Drentsche Aa, langs beekjes en over heidevelden. Het Balloërveld is een hoogtepunt met zijn grote, stille heide en indrukwekkende hunebedden. Deze route biedt een mooie afwisseling van bos, open veld en historische plekken, perfect voor natuurliefhebbers en wandelaars die van rust en ruimte houden.

→ 4 tot 4,5 uur

 
Etappe 4 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 5 | Rolde - Schoonloo - 18 kilometer

Tijdens deze wandeling loop je door mooie natuurlijke gebieden zoals het beekdal van het Andersche Diep. Let goed op, want je kunt hier misschien reeën of bijzondere vogels zien. Het is een rustig pad, dus zorg dat je voldoende snacks en water bij je hebt, want er zijn niet veel winkels onderweg. Vergeet ook je zitmatje niet. 

→ 4 tot 4,5 uur

 
 

Pieterpad etappe 6 | Schoonloo - Sleen - 23 kilometer

Deze etappe van het Pieterpad gaat voornamelijk door de uitgestrekte bossen en heidevelden van het Drents Plateau. Je komt langs het prachtige Sleenerzand, een gebied met bos en heide waar je echt kunt genieten van de natuur. Zorg ook bij deze etappe dat je genoeg eten en drinken bij je hebt, want onderweg zijn er weinig voorzieningen.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 6 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 7 | Sleen - Coevorden - 21 kilometer

Dit stuk van de route is vooral landelijk, met een pad dat langs de Jongbloedvaart en door open velden loopt. Je eindigt in Coevorden, een vestingstad met een rijke geschiedenis en een mooi kasteel dat zéker een bezoekje waard is.

→ 4,5 tot 5,5 uur

 
Etappe 7 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 8 | Coevorden - Hardenberg - 19 kilometer

Na het verlaten van Coevorden, kom je langs de 'Drentse Poort', een kunstwerk dat de overgang naar de provincie Overijssel markeert. Deze etappe heeft mooie landschappen met riviertjes en grote boerderijen. Je eindigt in Hardenberg, een gezellig stadje waar je lekker kunt uitrusten na een lange wandeling.

→ 4,5 tot 5,5 uur

 
Etappe 8 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 9 | Hardenberg - Ommen - 21 kilometer

Deze etappe begint vrij rustig, maar wordt ietsjes interessanter als je de bossen van de Boswachterij Hardenberg ingaat. Deze bossen zijn wel vrij rechttoe rechtaan, wat soms een beetje saai kan zijn. Maar als je uiteindelijk de Vecht bereikt, komt het landschap tot leven met mooie uitzichten over het water. Je kunt even stoppen bij de 'Sahara van Ommen', een grote zandvlakte in het bos.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 9 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 10 | Ommen - Hellendoorn - 21 kilometer

Deze route is wat uitdagender, omdat je over drie kleine 'bergen' moet, zoals de Besthmenerberg en de Archemerberg. Deze heuvels zijn niet erg hoog, maar bieden wel mooie uitzichten over de omgeving. Het pad loopt door verschillende natuurgebieden met bos en heide, en het klimmen maakt het een beetje avontuurlijk.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 10 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 11 | Hellendoorn - Holten - 15 kilometer

Dit deel gaat door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, bekend om zijn grote heidegebieden en bossen. Je loopt hier door een oud smeltwaterdal uit de ijstijd, wat zorgt voor interessante landschappen met kleine hoogteverschillen. Het kan hier warm worden op de heide, dus vroeg beginnen is een goed idee. Je komt ook langs mooie uitzichtpunten zoals de Holterberg.

→ 3 tot 4 uur

 
Etappe 11 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 12 | Holten - Laren - 15 kilometer

Op deze route kom je langs de rustige wateren van de Schipbeek en wandel je door het landgoed Verwolde. Dit deel is bijzonder mooi door de afwisseling tussen waterwegen en bossen. Aan het einde zie je de dikste eik van Nederland. Het landgoed zelf heeft een rijke geschiedenis met mooie tuinen en een oud landhuis dat je kunt bezoeken.

→ 3 tot 4 uur

 
Etappe 12 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 13 | Laren - Vorden - 14 kilometer

De laatste etappe naar Vorden neemt je mee door het typische landschap van de Achterhoek. Je ziet veel traditionele boerderijen en komt door prachtige bossen en langs oude landgoederen. Net voor Vorden passeer je het kasteel van Verwolde, een mooi voorbeeld van de rijke geschiedenis van dit gebied.

→ 3 tot 4 uur

 
Etappe 13 van het Pieterpad
 

Etappes Pieterpad deel 2

Pieterpad etappe 14 | Vorden - Zelhem - 17 kilometer

Deze etappe begint bij het mooie kasteel van Vorden. De route gaat verder door de rustige bossen en weilanden van de Achterhoek. Onderweg kom je langs een monument dat het midden van het Pieterpad aangeeft, precies halverwege tussen Pieterburen en de Pietersberg.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 14 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 15 | Zelhem - Braamt - 17 kilometer

Hier wandel je door een gebied vol kastelen, zoals het indrukwekkende kasteel Slangenburg. De Achterhoek staat bekend om zijn vele kastelen, en dat zie je goed op deze route. Je loopt door typisch Achterhoekse landschappen met mooie uitzichten en rustige paden.

→ 4 tot 5 uur

 
Etappe 15 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 16 | Braamt - Millingen a/d Rijn - 25 kilometer

Deze langere etappe loopt van het heuvelachtige Montferland naar de rivierlandschappen langs de Rijn. Onderweg loop je ook een stukje door Duitsland, waar je kunt genieten van mooie uitzichten vanaf Hoch Elten. Terug in Nederland loop je langs de dijken van de Rijn, wat zorgt voor een mooie, maar soms ook pittige wandeling.

→ 5,5 tot 6,5 uur

 
Etappe 16 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 17 | Millingen a/d Rijn - Groesbeek - 20 kilometer

Dit deel van het Pieterpad loopt door het mooie, heuvelachtige landschap van Berg en Dal bij Nijmegen. Je klimt de Duivelsberg op, waar je wordt beloond met prachtige uitzichten. Deze omgeving heeft veel bossen en is een perfecte plek om even te pauzeren bij een van de vele uitzichtpunten.

→ 5 tot 6 uur

 
Etappe 17 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 18 | Groesbeek - Gennep - 15 kilometer

Je begint in de heuvels rond Groesbeek. Hier zie je mooie bossen en open velden die typisch zijn voor het gebied rondom Nijmegen. Daarna loop je naar de lager gelegen gebieden bij de rivier de Maas. Je loopt langs de oevers van de Maas en ziet onderweg de ruïnes van het Genneperhuis. Dit is een oude, kapotte kasteelmuur uit de Middeleeuwen die vroeger belangrijk was voor de verdediging van het gebied.

→ 3 tot 4 uur

 
Etappe 18 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 19 | Gennep - Vierlingsbeek - 19 kilometer

Deze etappe gaat door de Maasduinen, een groot natuurgebied. Hier zie je bossen, heide en veel kleine meertjes. Een bijzonder plekje is Het Quin, waar je vijf vennetjes en mooie zandheuvels hebt. In dit gebied kun je ook veel Schotse Hooglanders spotten. 

→ 4,5 tot 5,5 uur

 
Etappe 19 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 20 | Vierlingsbeek - Swolgen - 24 kilometer

Deze etappe gaat door het Maasheggenlandschap. Dit is een gebied met kleine weilanden die omringd zijn door gevlochten heggen. Dit landschap is heel oud en heeft veel verschillende planten en dieren. De wandeling is relatief rustig met af en toe een dorpje waar je de lokale Limburgse gastvrijheid kunt ervaren.

→ 5,5 tot 6,5 uur

 
Etappe 20 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 21 | Swolgen - Venlo - 21 kilometer

Als je naar Venlo loopt, verandert het landschap langzaam van open velden naar meer bebouwde gebieden. Onderweg kom je door kleine bossen en natuurgebieden die een fijne afwisseling bieden van de stad. Aan het eind van de etappe kom je aan in Venlo, een leuke stad met winkels en cafés.

→ 5 tot 6 uur

 
Etappe 21 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 22 | Venlo - Swalmen - 23 kilometer

Deze etappe begint in Venlo, een stad aan de rivier de Maas. Vanuit Venlo loop je door groene bossen en rustige dorpjes. Je komt door het natuurgebied Zwart Water, waar je veel vogels kunt zien. Bij Baarlo loop je langs kasteel De Borcht, een oud kasteel met een slotgracht. Je eindigt in Swalmen, een klein dorpje. Deze etappe is leuk omdat je door zowel natuur als dorpjes loopt.

→ 5,5 tot 6,5 uur

 
Etappe 22 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 23 | Swalmen - Montfort - 22 kilometer

Vanuit Swalmen wandel je door het Maas-Swalm-Nette natuurpark, een groot gebied met veel bossen. Je volgt de kronkelende rivier de Swalm en komt langs het mooie kasteel Hillenraad met zijn grote tuin. Onderweg zie je veel bomen, planten en soms dieren zoals eekhoorns. Je eindigt in Montfort, waar je kasteel Montfort kunt bezoeken.

→ 5 tot 6 uur

 
Etappe 23 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 24 | Montfort - Sittard - 24 kilometer

Deze wandeling gaat door het landelijke Limburg. Je loopt langs velden en akkers, en door kleine dorpjes. In de verte zie je soms heuvels. Onderweg kom je langs oude boerderijen en kapelletjes; de kleine gebedshuisjes langs de weg. Je eindigt in Sittard, een stad met een oud centrum en gezellige terrassen. Deze wandeling geeft je een mooi beeld van het typische Limburgse platteland.

→ 5,5 tot 6,5 uur

 
Etappe 24 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 25 | Sittard - Strabeek - 22 kilometer

Vanuit Sittard wandel je naar Strabeek, een dorpje bij Valkenburg. Je loopt door het heuvelachtige Zuid-Limburg, met mooie uitzichten over de omgeving. Onderweg zie je vakwerkhuizen; dat zijn huizen met houten balken in de muren. Je komt ook veel bloeiende boomgaarden tegen. Je volgt hierbij delen van het Geuldal, een gebied langs de rivier de Geul.

→ 5 tot 6 uur

 
Etappe 25 van het Pieterpad
 

Pieterpad etappe 26 | Strabeek - Sint Pietersberg - 17 kilometer

De laatste etappe loopt van Strabeek naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Je wandelt door het mooie Geuldal en langs de rivier de Maas. Onderweg kom je door oude dorpjes en langs weilanden. Op de Sint-Pietersberg heb je een prachtig uitzicht over Maastricht. Een bijzonder punt is de ENCI-groeve, een grote mergelgroeve die je kunt bezoeken. Deze etappe eindigt met een mooi uitzicht over de stad Maastricht.

→ 3,5 tot 4,5 uur

 
Etappe 26 van het Pieterpad
 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en andere voetproblemen.

 
Vorige
Vorige

Gelukkigerwijspad en Lopen Zonder Blaren: samen oplopen

Volgende
Volgende

Likdoorn verwijderen oma weet raadt