Hoe blaren voorkomen tijdens wandelen

 
 

Lopen zonder last te hebben van blaren is echt mogelijk als je snapt hoe een blaar ontstaat. En hoe je ze kunt voorkomen.

 
 
 

Last van blaren? Niets werkt zo goed als een pluk pure Loperswol. Lees meer.

 
 

Beste manier om blaren te voorkomen

Er is niet één manier om blaren te voorkomen helaas. Maar je bent al een heel eind op weg als je snapt hoe jouw blaren ontstaan en welke strategie je moet kiezen om ze te voorkomen.

Zo krijg je blaren

Om de juiste strategie te kiezen, moet je eerst begrijpen hoe blaren ontstaan. Blaren aan de voet ontstaan doordat het bot in de voet en de huid aan de buitenkant daarvan niet synchroon bewegen. Oftewel, niet op hetzelfde moment in dezelfde richting bewegen.

Op het plaatje hieronder zie je dat schematisch weergegeven (met dank aan pedicure en ex-hockeyspeelster Rebecca Rushto.

 
 
 
 

4 manieren om geen blaren te krijgen

Om blaren te voorkomen moet je zorgen dat deze kracht zo klein mogelijk blijft. Let daarbij op deze vier punten:

  1. Zorg dat de wrijving zo laag mogelijk is

Denk aan het gebruik van vaseline, poeder, vochtabsorberende sokken, regelmatig sokken verwisselen, schoenen die lucht doorlaten, liners dragen en preventief tapen.

Over het insmeren van je voeten met vaseline zijn de meningen onder wandelaars verdeeld. Maar probeer het uit. Misschien dat het in jouw geval wel de wrijving tussen voet en sok vermindert.

2. Verminder de druk op de voet

Denk aan perfect passende schoenen, sokken met verstevigde hiel en voorvoet, schoen met schok-absorberende zool, loperswol onder de hiel en tenen, op de juiste manier de schoenen veteren, rek- en strekoefeningen doen.

Een gel-patch onder je tenen of hiel kan de druk behoorlijk verminderen. Of een flinke pluk schapenwol natuurlijk.

3. Verspreid de druk over de hele voet

Gebruik preventief tapen, of wol op gevoelige plekken van de voet, en eventueel tussen de tenen. En ook hier is een perfecte pasvorm van de schoen essentieel. Kies als vrouw niet voor een vrouwenschoen als je brede voeten hebt, kies voor een schoen met brede neus als je meer ruimte bij je tenen wil en laat je goed voorlichten in een outdoor-winkel of wandelwinkel.

Met preventief tapen kun je veel blarenleed voorkomen. Maar laat je ook daarin goed voorlichten. En zoek op YouTube naar filmpjes waarin het tapen wordt uitgelegd.

Tape kun je onderverdelen in stevig tape (denk Leukoplast) of tape dat stretcht (zoals Fixomull stretch tape). In onderstaand filmpje zie je hoe je met Dermaplast Active en Fixomull je voeten met tape kunt beschermen. Als je het muziekje niet zo leuk vindt, kun je het geluid uitzetten - er wordt namelijk niets gezegd. De maker heeft met deze methode de dodenmars zonder blaren uitgelopen!

4. Beperk de beweging van het bot

Vergeet nooit te stretchen voor je gaat wandelen en doe dat ook bij elke pauze. Vooral de kuitspieren moeten goed warm zijn en daarna opgerekt voor je gaat lopen. Dus loop eerst langzaam in, strek je kuitspieren en draai je enkel los. Zorg dat je voet stevig in je schoen zit, goed geveterd en dat er voldoende ruimte is bij de tenen. En heel belangrijk: wissel je pas tijdens het lopen. Loop af en toe een stukje zijwaarts of achteruit, rol je voet wat meer af, neem wat kleinere pasjes, of juist wat grotere dan je gewend bent. Door je manier van lopen te variëren zul je ook minder blaren krijgen.

Als je een pluk loperswol in je sok stopt, zullen de vezels van de wol langs elkaar heen en weer schuiven. Precies dezelfde beweging die je bot en huid ten opzichte van elkaar maken. Maar omdat die beweging binnen de pluk loperswol al wordt gemaakt, zal de beweging tussen de buitenkant van de sok en de zool van je schoen minder zijn.

Het inlopen van je schoenen en het afharden van de huid is uiteraard ook belangrijk, maar de meeste lange-afstandswandelaars hebben al stevige huid op hun voeten. Is dat niet zo, spuit je voeten dan in de twee weken voor een lange tocht in met kamferspiritus-spray.

Ook op maat gemaakte inlegzooltjes kunnen helpen om blaren te voorkomen, met of zonder loperswol als extra ondersteuning (bedenk wel dat je de wol om de dag wisselt). En als je ondanks alles toch gevoelig blijft voor blaren, ga dan naar een pedicure of wandel- of outdoorwinkel. Daar kunnen ze je altijd advies geven en meer tips om blaren te voorkomen bij het wandelen.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Zo veel calorieën verbrand je door te wandelen

Volgende
Volgende

Waarom wandelen zo gezond is