Blaren tussen tenen: tips

blaar tenen loperswol wandelwol
 
 

Blaren tussen tenen kunnen ontstaan door verschillende factoren, maar ze hebben allemaal te maken met wrijving en vocht. Met deze tips, en een plukje schapenwol, kun je blaren voorkomen.

 
 
 

Last van blaren? Niets werkt zo goed als een pluk pure Loperswol. Lees meer.

 
 

Wrijving en blaren tussen tenen

Wanneer je schoenen niet goed passen of als er onvoldoende ruimte is voor je tenen, kan er wrijving ontstaan. Bij elke stap die je zet, schuren je tenen tegen elkaar of tegen de binnenkant van je schoenen. Deze wrijving kan de bovenste laag van je huid beschadigen en leiden tot de vorming van een blaar.

Laat je bij het kopen van wandelschoenen altijd goed voorlichten in een gespecialiseerde outdoor- of schoenenwinkel. En kies bij voorkeur schoenen die een maat groter zijn dan je gewend bent. Let er ook op of er genoeg ruimte bij je tenen is. Ook daar kan een loopwinkel je goed advies geven. Goede schoenen voor pijnlijke voeten is een vereiste om pijnvrij te kunnen lopen.

Wat kun je doen tegen blaren?

Voeten hebben de neiging om vochtig te worden tijdens het sporten of wandelen. Als je voeten langdurig vochtig blijven, bijvoorbeeld door transpiratie of natte omstandigheden, kan dit de huid tussen je tenen verweken. Zodra de huid week en kwetsbaar wordt, is het gevoeliger voor wrijving en kan een blaar zich snel vormen. Zorg dus dat je voeten droog blijven.

Neem een paar droge sokken mee op een lange wandeling, probeer plassen te vermijden en laat je schoenen na een wandeling in de regen goed drogen. Zet ze weg met flink wat proppen krant in je schoen. Plukjes loperswol tussen al je tenen stoppen werkt ook heel goed om de gevoelige huid tussen je tenen te beschermen. Wandel met wol en het wolvet (lanoline) beschermt je huid tegen vocht.

 
 

Wij vroegen beweegcoach en ervaren wandelaar Marjan van Wandelleven of zij nog tips had. “Het oplopen van blaren is altijd vervelend en wil iedereen liever voorkomen. Toch vind ik het lastig om een pasklaar antwoord te geven. Ikzelf heb bijna nooit blarenleed, maar soms doe ik een miskoop in schoenen (te groot of te klein/smal) of sokken (materiaal, randen) en loop ze soms toch op. Richting techniek denk ik dat het afwikkelen van je voeten invloed kan hebben. Hoe 'vloeiender' dat gaat, hoe minder voetbelasting. Ook de paslengte of pasfrequentie (blaren)leed veroorzaken. Als je je forceert, heb je eerder blessures.

Algemeen is mijn tip om goed uit te testen welke schoenen en sokken bij je doel passen en goed naar je lichaam te luisteren. Wandelen is leuk en plezierig, krijg je klachten dan gaat er waarschijnlijk iets in de basis (materiaal/techniek) niet goed. Iedere wandelaar is anders en heeft andere behoeften dus daar zal persoonlijk naar gekeken moeten worden.”

Slechte hygiëne

Onvoldoende zorg voor je voeten kan ook bijdragen aan het ontstaan van blaren tussen de tenen. Als je je voeten niet regelmatig wast - zonder zeep!, overtollig zweet en vuil niet verwijdert of je sokken niet regelmatig verschoont, kan dit de kans op vochtige omstandigheden vergroten en de kans op blaarvorming verhogen.

Als je een tocht van meer dagen maakt (Vierdaagse, Pieterpad of Pelgrimstocht bijvoorbeeld) is het belangrijk dat je elke dag je sokken wast en goed droogt. Bedenk dat sokken van puur wol minder snel drogen. Kies daarom voor een sok met een combinatie van wol en kunststof. Stop een flinke prop loperswol in je sok als extra kussentje.

Blaren doorprikken is vaak geen goed idee, maar als je het doet, gebruik dan geen naald die je in de vlam houdt. En was je handen en de huid van je voet voor je de blaar doorprikt. En lees eerst goed wat je moet doen. Blaren pleisters zijn overigens ook geen goed idee als je blaren tussen de tenen hebt. De huid is daar heel kwetsbaar. Schapenwol is ook dan beter, tenzij je open blaren hebt, want dan mag je het vanwege infectiegevaar niet gebruiken.

Slecht passende sokken

Blaren voorkomen is uiteraard beter dan blaren genezen. Let daarom bij een lange wandeltocht goed op je materiaal. Het dragen van sokken die te strak zitten of gemaakt zijn van materiaal dat niet goed vocht afvoert, kan bijvoorbeeld ook problemen veroorzaken. Strakke sokken kunnen extra druk uitoefenen op de tenen en de wrijving verhogen. Sokken die vocht vasthouden, vergroten het risico op blaren tussen tenen omdat ze de huid tussen je tenen vochtig houden. Ook met goede wandelsokken kun je blaren voorkomen.

 
 

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.

 
Vorige
Vorige

Beste wandelsandalen dames

Volgende
Volgende

Dit gebeurt er als je elke dag één uur wandelt