Blaar doorprikken of niet?
Moet je een blaar onder de voet doorprikken of niet? Huisarts en Volkskrant columniste Rinske van de Goor, liep de Vierdaagse van Nijmegen en schreef er een column over: “Vrijwilligers van het Rode Kruis voerden 4.445 blaarbehandelingen uit. Ruim vierduizend lopers vielen uit, merendeels door blaren.” En wat haar het meeste opviel, er was één oplossing die wel heel goed hielp tegen blaren onder de voet: schapenwol.
Last van blaren? Niets werkt zo goed als een pluk pure Loperswol. Lees meer.
Loopwol
In haar column beschrijft ze dat blaren een veelvoorkomend onderwerp van gesprek was bij de tienduizenden 4daagse lopers. Je voeten insmeren met vet, talkpoeder gebruiken of juist niet? Het dragen van wollen sokken, daar waren de meeste lopers het volgens haar wel eens. Maar of je die sokken dan halverwege de dag moest wisselen of juist de hele Vierdaagse aanhouden, daar waren de meningen over verdeeld.
Net zoals er vele meningen waren over het al dan niet doorprikken van blaren. En of je die dan met een klein gaatje moest doorprikken of gelijk het hele blaardak moest verwijderen. Gelukkig was er wel één oplossing die goed werkte: antidruk wol, of loop wol. “Over één antiblarenmiddel was overigens bij de Vierdaagse geen discussie: wandelwol. Werkt eenvoudig: je neemt een flinke pluk wol en frunnikt die in de sokken op de blaargevoelige plekken. Tijdens het lopen verdeelt de wol de druk.”
Onderzoek naar blaren
Nieuwsgierig naar alle oplossingen voor blaren en de vraag of je een blaar nou wel of niet moet doorprikken, ging van de Goor op onderzoek uit. Ze ontdekte al snel dat er opvallend weinig onderzoek is gedaan naar het behandelen van blaren. Ze zocht naar wetenschappelijk onderbouwd blaarbeleid, wat bijna onvindbaar was.
Van de Goor: “Dat is een bekend fenomeen: naar Grote Ziekten wordt veel onderzoek gedaan, maar wie wil er promoveren op likdoorns, tepelkloven, winderigheid of blaren? Zo is er in de medische wereld gedegen kennis over allerlei ingewikkelde ziekten, maar over onbenullige, veelvoorkomende aandoeningen weten we vaak bar weinig.”
De helft van de Vierdaagse lopers loopt met loperswol
Een van de meest gedegen sites over wandelen en blaren is de Australische site Blister Prevention. Wie zin heeft, en Engels leest, kan daar uren lezen over het behandelen en vooral voorkomen van blaren. Maar ook daar blijkt dat de meeste onderzoeken naar blaren uit de jaren 90 of zelfs uit 1955 stammen. Als een site waar zo serieus over blaar preventie wordt gesproken, verschillende onderzoeken uit 1955 citeert, is de kans groot dat er inderdaad erg weinig onderzoek is gedaan naar blaren.
Wat in dat geval overblijft is zelf je eigen onderzoek beginnen met jezelf als proefpersoon. Je zou één voet kunnen insmeren met vaseline en in je andere sok een pluk schapenwol kunnen stoppen. Als je daarna flinke afstanden loopt, zou je kunnen kijken of er tussen beide voeten verschil is. Maar dat is niet hoe wetenschappelijk onderzoek werkt. Onderzoek is bedoeld om experimenten te doen die met zo veel proefpersonen worden gedaan, liefst over een langere tijd en onder verschillende omstandigheden, dat je toevalligheden kunt uitsluiten.
Maar stel dat je dat zou doen. Je vraagt de helft van de vierdaagse lopers om met schapenwol te lopen elke dag en de andere helft met vaseline, dan nog weet je niet zeker hoe je de resultaten moet interpreteren. Want een verband (stel er is een verband tussen het gebruik van loopwol en geen blaren hebben) dan weet je nog niet of het een veroorzaakt wordt door het ander.
Voorkomen is beter dan genezen
Omdat onderzoek naar blaren tijd en geld kost, en omdat het misschien lastig is om proefpersonen te vinden, blijft alleen N=1-onderzoek. N=1 betekent dat er maar één proefpersoon is. En die proefpersoon ben jij. Of je blaren moet doorprikken of niet, daar is helaas geen antwoord op te geven. Voorstanders van het doorprikken van blaren beweren dat het snel verlichting kan bieden van de ongemakken die een blaar met zich meebrengt. Het idee is om een steriele naald te gebruiken om voorzichtig een gaatje in de blaar te prikken, waardoor het vocht kan weglopen. Hierdoor zou de druk verminderen en kan de huid sneller genezen.
Echter, er zijn risico's verbonden aan het doorprikken van een blaar. Als het niet op de juiste manier wordt gedaan of als de naald niet goed wordt gesteriliseerd, kan er een infectie ontstaan. Bovendien kan het verwijderen van het beschermende vocht ervoor zorgen dat de blaar langer nodig heeft om te genezen. In sommige gevallen kan het doorprikken van de blaar zelfs leiden tot meer pijn en ongemak.
En omdat er niet echt een antwoord is op hoe je blaren behandelt, is voorkomen dus het beste. En met 1 proefpersoon, zul je in je training moeten uitproberen wat voor jou het beste werkt.
Ongeacht of je een blaar doorprikt of Loperswol gebruikt, is de genezingstijd van een blaar een cruciale factor. Een blaar heeft tijd nodig om te herstellen, en het is essentieel om het proces niet te overhaasten. Het lichaam weet zelf het beste hoe het moet genezen, en het is belangrijk om het de tijd te geven om dit te doen.
In sommige gevallen kan een blaar genezen binnen enkele dagen, maar bij ernstigere blaren kan het weken duren voordat de huid volledig is hersteld. Het is van vitaal belang om de blaar schoon te houden en te beschermen tegen verdere wrijving om complicaties en infecties te voorkomen.
Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.
Als je meer wilt weten over de prijzen van onze producten, lees dan wat Loperswol nou precies kost.
Vind hier de antwoorden op veelgestelde vragen, mocht je vraag er niet tussen staan, vul dan het contactformulier op die pagina in.