Lopen Zonder Blaren

View Original

Dit werkt beter dan een blarenpleister

Blarenpleisters zijn al jaren populair als een snelle oplossing tegen blaren, maar ze hebben ook beperkingen. Werken ze eigenlijk wel? En is er ook een natuurlijk alternatief? Wat werkt beter dan een blarenpleister? In deze blog leggen we het uit.

Last van blaren? Niets werkt zo goed als een pluk pure Loperswol. Lees meer.

Hoe gebruik je een blarenpleister?

Reinig en droog de blaar: Zorg ervoor dat de blaar en het omliggende gebied schoon en droog zijn voordat je de pleister aanbrengt.

  1. Verwijder de beschermfolie: Verwijder de beschermfolie van de pleister om de kleefzijde bloot te leggen.

  2. Breng de pleister aan: Plaats de pleister voorzichtig over de blaar, zodat deze volledig wordt bedekt.

  3. Laat de pleister zitten: Laat de pleister zitten totdat deze vanzelf begint los te laten, meestal na enkele dagen.

Ontstaan blaren door warmte?

Hoewel wandelaars, duurlopers en hardlopers vaak last hebben van blaren, is er gek genoeg weinig onderzoek gedaan naar hoe blaren ontstaan en ook weinig onderzoek naar hoe je ze kunt voorkomen en behandelen. Dit is wat we wel weten: wanneer twee oppervlakken tegen elkaar wrijven, ontstaat warmte, en dat geldt ook voor de huid.

Als warmte een oorzakelijke factor is bij het ontstaan van blaren, zou isolerend materiaal dat op de huid is aangebracht thermische isolatie kunnen bieden om het effect van wrijvingswarmte te verminderen. Hoewel dit logisch klinkt, wordt dit idee tot nu toe niet ondersteund door onderzoek. Er is geen bewijs dat lokale oppervlaktewarmte, veroorzaakt door wrijving, een significante rol speelt bij het ontstaan van blaren.

Er bestaan onderzoeken waarbij als experiment blaren werden geproduceerd door middel van wrijvingskrachten, en hierbij was de temperatuurstijging op het moment van blaarvorming niet bijzonder hoog. Dit suggereert dat warmte niet een cruciale factor is in blaarvorming.

Lees ook:

Blaren door wrijving

Wrijving wordt wel vaak gezien als oorzaak van blaarvorming. Het is mogelijk dat je door bijvoorbeeld schapenwol in je sok te stoppen de schuifkracht vermindert doordat niet de huid en de sok tegen elkaar schuiven, maar de wol en de sok. Door het huid-op-sok contact met hogere wrijving te vervangen door een wol-op-sok contact met lagere wrijving, kan er eerder beweging optreden tussen deze oppervlakken. De wrijving vindt dus eerder plaats en dat betekent dat de ‘piekschuifkracht’ om het maar even zo te noemen, lager zal zijn, wat mogelijk blaren voorkomt.

Demping

Schokdemping is een andere manier om blaren te voorkomen. Door schokdempend materiaal te gebruiken - zoals sokken met een extra dempende laag - verdeelt de verticale belasting tijdens het lopen over een groter huidoppervlak. Ook dat zal de piekdruk verminderen. De schuifkracht concentreert zich gewoonlijk op een specifieke locatie, maar met extra demping wordt die schuifkracht over een groter gebied van de huid verspreid. Ook dat zou blaren kunnen voorkomen.

Dit werkt beter dan een blarenpleister

Het blijft een raadsel waarom er niet veel meer onderzoek wordt gedaan naar het ontstaan, voorkomen en behandelen van blaren. Veel wandelaars kiezen blarenpleisters omdat het klinkt als iets dat blaren voorkomt of behandelt. Maar iedereen die bij de blarenpost van bijvoorbeeld de Vierdaagse is geweest, als loper met veel blaren of als vrijwilliger, weet dat blarenpleisters de huid ook ernstig kunnen beschadigen.

Wat beter werkt dan een blarenpleister is proberen om blaren te voorkomen. Door goede wandelschoenen te kiezen, goede sokken te kiezen die voor extra demping zorgen en door een pluk loperswol in je sok te stoppen als preventie en als natuurlijk alternatief voor een blarenpleister.

Lees ook:

Hoe gebruik je een pluk Loperswol?

Zorg ervoor dat je voeten schoon en droog zijn voordat je Loperswol aanbrengt.

  • Trek de Loperswol voorzichtig in de gewenste grootte en vorm zodat het goed past op de plek waar je blaren wilt voorkomen.

  • Plaats de Loperswol op de blote huid, maar nooit op een open wond of blaar!

  • Doe je sokken en schoenen aan en controleer of de wol comfortabel zit.

  • Vervang de wol na ongeveer twee dagen lopen omdat de lanoline dan is opgenomen door de huid en een beetje vervilt is.

Ideaal als oplossing bij pijn aan kleine tenen in schoenen!

Bron: Helpen blarenpleisters wel?

Loperswol is supervette schapenwol, een natuurlijk middel tegen blaren en ander ongemak aan je voeten.